FOTO: Freepik.com

Avtor/-ica: Mitja Pajek

Na kakšen način lahko upokojenec nastopa na trgu dela?

Vsak dodaten evro na računu je še kako dobrodošel, še posebej ob velikokrat prenizki pokojnini. Marsikateri upokojenec se zato posluži dela, ki mu prinese dodaten zaslužek, spet drugi pa to počne zaradi socializacije, doprinosa družbi in nenazadnje zaradi prenosa znanja na mlajše generacije.

Zakonodaja Republike Slovenije delo upokojencem omogoča, je pa seveda pametno poznati osnovne pogoje in omejitve pred potencialnim ponovnim vstopom na trg dela. Opravljanje dodatnega dela namreč v določenih primerih vpliva na vašo pokojnino.

Podjetja pogosto iščejo osebe za občasno delo oziroma pomoč. Včasih je veljalo, da koristijo predvsem študente, vendar to danes ni več pravilo. Glavni razlogi pa niso stroški plač, temveč fleksibilnost, zanesljivost in neprecenljive izkušnje starejših.

Kljub večji informiranosti se podjetja vedno ne zavedajo vseh prednosti in možnosti zaposlitve upokojenca, zato je prav, da možne oblike dela poznate tudi vi. Preden s potencialnim delodajalcem določite obliko sodelovanja, morate vedeti, kakšno delo sploh želite opravljati, koliko ur boste namenili delu, kakšne bodo vaše pravice in obveznosti, nenazadnje pa tudi, kdaj bo plačilo vplivalo na vašo pokojnino. Ob tem pa je seveda dobro poznati tudi, kakšne dajatve in obveznosti bo pri tem imel delodajalec.

Trenutno zakon predvideva naslednje načine dela upokojencev:
• preko pogodbe o zaposlitvi (delavec v delovnem razmerju)
• preko samozaposlitve
• preko ene od civilnih pogodb (podjemna, avtorska, mandatna …)
• preko začasnega in občasnega dela upokojencev
• preko osebnega dopolnilnega dela
• preko kratkotrajnega dela

V kolikor ste še zaposleni, lahko pogodbo o zaposlitvi preprosto podaljšate, vendar ne pozabite, da to lahko vpliva na vašo mesečno pokojnino. Če ste že v pokoju in vstopate nazaj na trg dela, pa imate na voljo kar nekaj drugih možnosti. Lahko se na primer samozaposlite ali sodelujete s podjetje preko ene od civilnih pogodb; v vsakem primeru slednje predstavljajo večjo omejitev podjetjem kot pa vam.

Najpogostejši način dela upokojencev pa ostaja začasno in občasno delo. Kljub strogim pogojem na obeh straneh, predvsem pri višini plačila in številu vloženih ur, govorimo o v večini primerov za obe strani najbolj varni pogodbi.

Kratkotrajno delo pride v poštev pri tistih, ki bi radi pomagali v družinskem podjetju, saj je omejeno le na ožje družinske člane. Osebno dopolnilno delo pa je odlična izbira za ustvarjalce in ponudnike občasne pomoči, kot je na primer pomoč pri kmetijskih opravilih.

Ne glede na gospodarske razmere ste upokojenci na trgu dela več kot dobrodošli, saj je sodelovanje navsezadnje vzajemno in zaradi vseh prednosti tudi zaželeno.

Share This